Artikel 30. november 2023
Kommunernes forståelse af 'samarbejde' modarbejder barnets trivsel og krænker voldsofres retssikkerhed.
Kommunernes definition af begrebet samarbejde har fokus på, at fraskilte forældre skal kunne sidde i samme rum, også i de komplekse sager med påstande om vold.
Med en så rigid forståelse af begrebet samarbejde fastholder kommunen volden, og det medvirker til at forværre barnets trivsel.
Kontakt
Iben Elene Oksfeldt
Cand.psych. og indehaver
iben.elene@litehouseconsult.dk
+ 45 212 44 444
Kravet om fællesmøder udfordrer voldsofrets retssikkerhed:
Enten skal de retraumatiseres af fællesmøder med krænkeren, eller også skal de nægte og dermed fremstå ’usamarbejdsvillige’, hvilket kan få alvorlige konsekvenser i en familieretssag. Kommunernes praksis skaber dermed et stort pres på den voldsramte forælder.
Kommunerne ekskluderer de voldsramte
Når vi i et samfund siger ’vi’, henviser ordet ’vi’ til et værdifællesskab. Men med kommunernes aktuelle praksis er de voldsramte forældre ikke en del af det ’vi’. De er ekskluderede, fordi den voldsramte skal rette ind efter kommunens definition af samarbejde, og den definition gavner kun krænkeren. Krænkeren vil nemlig gerne deltage i fællesmøder, for det giver dem mulighed for at fortsætte med at krænke.
Kommunernes opfattelse af begrebet samarbejde medfører, at voldsofrets perspektiv ikke bliver belyst. Dermed indgår det heller ikke i kommunens vurdering. Omtale af volden forsvinder ud af sagens akter, så det kan se ud som om, volden enten er forsvundet eller ikke er relevant.
Der er behov for at gentænke begrebet samarbejde
Når kommunerne fastholder kravet om fællesmøder, skrider fokus væk fra barnet og over på den voldsramte forælder, der holdes under pres.
Der er et stort behov for:
Du finder et link til artiklen herunder. Artiklen er til læseren med særlig socialfaglig interesse, men den kan læses af alle.
Om teksten
Kildeangivelse
Kan citeres med følgende kildeangivelse:
Hansen, S. (2023). Kommunernes bør redefinere begrebet samarbejde i komplekse skilsmissesager. Litehouse Consult: www.litehouseconsult.dk.
Download
Du finder artiklen her.
OM OS
Litehouse Consult Aps
Prøvestensbroen 3
2300 København S
KONTAKT
Tlf. 212 44 444
info@litehouseconsult.dk
Vi dækker hele Danmark
CVR-nummer: 37 54 95 84
Copyright @ All Rights Reserved